Jaarlijks maken ruim 22.500 mbo-studenten de overstap naar het hbo. Vol verwachtingen, ambities, dromen en wensen, maar soms ook vol twijfels en onzekerheden. Veel studenten die doorstromen van het mbo naar het hbo voelen zich niet voldoende voorbereid op de overstap. Het wordt voor veel studenten flink wennen; een andere omgeving, een andere manier van werken en ook een andere rol als student. Eén van de oorzaken hiervan ligt op het gebied van de voorbereiding op de hbo-vaardigheden.

Het project  richt zich op studenten die momenteel op het mbo zitten en graag willen doorstromen naar het hbo. Doordat het project in de vorm van mentorbegeleiding inzet op mbo scholen kan het project preventief in plaats van probleemoplossend werken. Eenmaal op het hbo is er namelijk weinig tijd voor mbo’ers om zich deze hbo-vaardigheden eigen te maken, volgens geïnterviewde mbo’ers die eerder de overstap naar het hbo deden komt dit door de enorme hoeveelheid tentamens en de grote mate van zelfstandigheid die gevraagd wordt tijdens het eerste studiejaar.

Het verschil in de manier van werken tussen mbo en hbo is groot. Na de overstap van het mbo naar het hbo moeten studenten flink wennen aan de nieuwe leeromgeving. Veel studenten die doorstromen van het mbo naar het hbo voelen zich niet voldoende voorbereid op deze overstap en de nieuwe manier van werken. Een van de oorzaken hiervan ligt op het gebied van de voorbereiding op de hbo-vaardigheden. Eenmaal op het hbo is er weinig tijd voor mbo’ers om zich deze hbo-vaardigheden eigen te maken. Daarom richt dit project zich vooral op studenten die op het mbo zitten en willen doorstromen naar het hbo. Natuurlijk zijn ook studenten met een andere vooropleiding van harte welkom zich aan te melden.